Araoth píše:u nás to ale většinou neznamená půlku pizzy, ale menší pizzu... což ve výsledku znamená, že dáš skoro stejný množství času a práce na menší porci, proto dává 70 procent smysl...
V tomto případě ano. Tam by proti tomu nic. Ale to pak není "poloviční porce" ale prostě pizza menšího průměru, aspoň ve slušnějších podnicích.
Ale pokud to píšou i ve vývařovnách, kde máš menu za sedm pětek polívka a hlavní jídlo (aspoň tady v Lípě) či v restauracích u nepizzových minutek typu "Katův šleh, krokety", tak to je to, co píšu výše.
Kotel polévky spotřebuje stejně kuchařovy práce a stejně energie na uvaření, ať z toho kuchař nabere 50 porcí, 65, 80 nebo 100. Co se hlavních jídel týče, tam to vidím stejně.
JarynekZ píše:Podle mě je kravina už jenom existence polovičních porcí. Když to nesním (resp. když to děcko nesní), tak neobjednávám 30 deka řízku s přílohou, litrem polívky a obědovým salátem coby zákuskem.
Tak nějak. Já bych to řešil jednoduše. Půjdu třeba se synovečkem či neteřinkou někam do restaurace, objednám dvě "normální" porce. Papej, co sníš, to sníš, zbytek dojí strejda, nenažranej je na to dost. A bylo by
Však i máma, když šla na babinec a já měl za úkol ji odvézt domů, si normálně objednávala velkou porci, i když by jí stačila poloviční. Věděla totiž, že ten zbytek s radostí zbodnu ~Jo a Jary, kdes naposled dostal k obědu litr polívky? Za prvé normální polévkový talíř je maximálně čtvrtlitrák a ani tím si nejsem jist, pokud jsi zvyklý na polévky v hrnečcích, tak ty hrnečky jsou velikostně velmi podobné a za druhé to by zaprásklo žaludek i nenažranovi mého typu prostě proto, že je to objemově litr a i litr vody tě na chvíli "zasytí", protože žaludek má pocit naplnění. Na jak dlouho, čili za jak dlouho bych zas měl hlad, to už je druhá věc...