Já už to dám radši sem, nevím jestli se k tomu ještě bude někdo vyjadřovat, ale opravdu tím nemusíme tu Zvukotěsku zaplácávat.
Ještě jsem se pozastavil nad tímto:
Araoth píše:Pak nás nemají cizinci vnímat jako národ rasistů... teda omlouvám se... jelikož oni jsou jiný národ a ne rasa... tak vlastně xenofobů... Ale co na tom sejde, mně spíš přijde že jsme národ blbů.
Opravdu nás tak vnímají? (Nevím, ještě jsem se snad s tímto tvrzením nesetkal)
Ale vždyť s jinými menšinami problém nemáme a takoví černoši nevadí snad nikomu. Tak problém asi nebude v bezdůvodném "rasismu" či "xenofobii". Mimochodem, xenofobie je taktéž nevhodný termín, znamená to strach z neznámého nebo cizinců, což se dá použít třeba u přistěhovalců, ale s Cikány (nadřazený pojem, Romové jsou jen jednou z cikánských skupin; navíc si nemyslím, že změnou jména se vyřeší problém) tu většina má dlouhodobé vlastní zkušenosti a rozhodně nám nejsou neznámí. A nemusíme se omezovat na Cikány, je tu i spousta bílých (ano, technicky vzato jsou Cikáni též bílí, ale rozumíme si), kteří se chovají úplně stejně a zášť vůči nim chováme taky úplně stejnou. Můžeme je třeba nazvat "nepřizpůsobiví" a budou tam spadat ti, kdo se neumí přizpůsobit bez ohledu na to, jakého jsou etnika či rasy. Je špatné nemít rád nepřizpůsobivé?
Takže bych řekl, že ona "nenávist" nevychází z předsudků, ale ze zkušeností, ačkoliv souhlasím, že média to poslední dobou ještě víc vyhrocují a čím víc se jich snaží zastávat, tím víc jsou lidi naštvaní. Nehážu je do jednoho pytle a je mi jasné, že ti slušní jsou méně slyšet, ale bohužel i moje celoživotní vlastní (ne zprostředkovaná médii) zkušenost s nimi je velmi negativní. Bydlels s nimi někdy v jednom baráku?
Problém jsou samozřejmě extrémní názory, bohužel třeba jakýchkoliv protestů obyčejných lidí, kteří by byli ochotni o problému diskutovat, okamžitě zneužijí extrémisti a ve výsledku dělají rasisty i z těch ostatních a vlastně nás všech. Občas jsem teda sám šokován tím, když někdo jinak ne-extremista volá po řešení à la Hitler, nevím možná jsou to jen silácké řeči, ale prostě je to z extrému do extrému. V současnosti se s nimi jedná v rukavičkách a prochází jim věci, které by ostatním neprošly, což je špatně a podle mě jeden z hlavních motorů oné naštvanosti lidí. Ale nemůžeme to proboha řešit genocidou, to bychom klesli hodně hluboko...
Jinak - národ blbů - no a teď hážeš taky do jednoho pytle. Ale obávám se, že těch blbů tu je opravdu velké procento, dost pravděpodobně nadpoloviční.