Zidane píše:To by bylo už tím, kdyby někdo na dotyčné stránce věděl, co to jsou Návštěvníci - ti českoslovenští aneb http://www.csfd.cz/film/111999-navstevnici/

Zidane píše:hlavně že uměj derivovat podle y a podobné strašně důležité věci![]()

Liger píše:Přiznám se, že moje první odpověď byla 1. Pak jsem se podíval na "správné" řešení a bylo mi to jasné a považoval ho za jediné logicky správné. Pak jsem si ale přečetl argumenty protistran a musím uznat, že to jednoznačné není. Problém je právě v tom vynechaném znaménku krát, u kterého není žádná obecně platná definice, jestli k sobě výrazy "slepuje" nebo se chová úplně stejně jako obyčejné krát. Ještě jasněji je ten rozpor vidět na příkladu typu y=a/2x
Já takovýto zápis chápu tak, že v čitateli je "a" a ve jmenovateli "2x" a stejnou logiku jsem podvědomě použil i na původní příklad. Najde se tu snad někdo (z těch, co takové výrazy běžně používají), kdo by to chápal jako zlomek a/2 a za ním krát x? Podobné to může být u argumentů funkce, když napíšu sin2x, tak se tím obvykle myslí sin(2*x) a ne sin(2)*x.
Takže ano, když použiju selský rozum, tak mi vyjde 9, ten kdo se ale často setkává s pokročilejší matematikou může právě klidně dojít k výsledku 1, protože nevyjádřené násobení chápe trochu jinak - vlastně pomáhá od nadbytečného závorkování.

Jana píše:jen mi teď podle této logiky není jasné, jak bych chápala zápis 6:2*a

Liger píše:Zidane píše:hlavně že uměj derivovat podle y a podobné strašně důležité věci![]()
Tak představ si, že pro některé profese (a nemyslím zrovna učitele matematiky nebo teoretického fyzika) je to dost důležité... Derivování je ještě úplný základ.

Zidane píše:A jak chápat 6/2*a? Já bych to napsal jako zlomek - šest lomeno 2a a tím je vymalováno

Zidane píše:Liger píše:Zidane píše:hlavně že uměj derivovat podle y a podobné strašně důležité věci![]()
Tak představ si, že pro některé profese (a nemyslím zrovna učitele matematiky nebo teoretického fyzika) je to dost důležité... Derivování je ještě úplný základ.
Ale já jim to neberu, ale hodně lidí to nikdy k ničemu nebude a neznamená to, že by dotyční byli nějaké lopaty. Nedokážu si třeba představit, k čemu by MUDr. Araoth někdy potřeboval derivace a další vyfikundace a přitom je doktořina kura zodpovědna a důležitá profese.

Zidane píše: Ale naštěstí počítače máme.

Zidane píše:To by bylo už tím, kdyby někdo na dotyčné stránce věděl, co to jsou Návštěvníci - ti českoslovenští aneb http://www.csfd.cz/film/111999-navstevnici/

Zidane píše:Auvajs, ta matika je fakt všudeAle naštěstí počítače máme. V tomto případě skutečně naštěstí. Ačkoliv to někdy směřuje k tomu, co jsem četl tuhle - že sestry a doktoři občas mají potíže s převody jednotek - kdysi prý sestra půlila či čtvrtila jakousi tabletku, protože si myslela, že gram má sto miligramů a chtěla se trefit do dávkování, takže ona kupecká matika je potřeba vždy a všude. Ale to je právě to - kupecká
Což mi připomnělo příhodu, kdy se doktor a doktorka na gyndě při jakémsi vyšetření bavili latinsky ve smyslu "no nic. Řekneme, že teď to udělat nemůžeme, odložíme to na zítra, ještě bychom nestihli to kino" a pacientka na to s klidem též latinsky "Samozřejmě. Aby to vypadalo, že se něco dělá" - profesorka latiny. Mudrpudr se prý na sebe koukli, pustili se do práce a z kina sešlo. Pobaví. Takže pozor, pane skorodoktore nejen na finštinu a švédštinu, ale ona i ta latina není tak mrtvá jak se zdá.

Zidane píše:Takže pozor, pane skorodoktore nejen na finštinu a švédštinu, ale ona i ta latina není tak mrtvá jak se zdá.

Araoth píše:Příště to nepiš drobným písmem, protože budu línej si to někam kopírovat, abych to přečetl...

Staga píše:Araoth píše:Příště to nepiš drobným písmem, protože budu línej si to někam kopírovat, abych to přečetl...
nemusíš kopírovat, stačí dát "citovat" a tam si to najdeš ~

Staga píše:že musíš to musíš odesílat?

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků