Araoth píše:No... lamka za px/den... když si vezmeš, že třeba šála co má tuleň v podpisu by na den vyšla na 7000 lamek...

Zidane v hokejovém tématu píše:Takže "Hyvä Suomi" a "Hyvää Zátopek!! není "do toho Finsko/Zátopek!" jedno jako druhé?
Tak kdo se tedy kde spletl? Oni v té knížce, kde povzbuzování Emila popsali, že bylo slyšet "Hyvää Zátopek!" nebo ty s tím "Hyvä Suomi"?
Nevím ani jedno, jen si pamatuju, co jsem četl a zaujalo mě to. Nebo jste se nespletli ani jedni a oboje je správně, protože jméno státu potřebuje jiný pád než jméno člověka?
Edit: Škoda že nejsem Fin. Rád bych se naučil rozdíl mezi "Hyvä" a "Hyvää". Čechovi to přijde jako "prostě delší ééé" nebo jak to "ä" popsat a on je rozdíl mezi tím, jak dlouze se to řekne...to bych se - beze srandy - někdy rád naučil.
Edit2: A není tahle debata už spíš do Kabinetu?

Batrachus píše:No jo, ale ve finštině je aspoň k jednomu pádu vždycky ta samá přípona, kdežto čeština má desítky vzorů a každej má pádový koncovky jiný...

Liger píše:No ale pak by to vypadalo, že o tom případu píší poprvé... Edit: resp. by to mohlo působit dojmem, že je to další takový případ.

Lërra píše:Důvod je zřejmý... pokud se nepíše správně "medaily", tak je stále ještě spousta variant, jak to napsat , přece se neztrapníme znovu...

Staga píše:S KRKU?!? Zidane Zidane, s tebou to fakt jde z kopca...

Zidane píše:Staga píše:S KRKU?!? Zidane Zidane, s tebou to fakt jde z kopca...
Nejde. Už jsme se tu o tom bavili kdy a bylo mi poskytnuto rozřešení na pravopisne.cz:
http://zidanecl.sweb.cz/s_krku.jpg
Velmi zkráceně: "mít to s krku" lze za jistých okolností obhájit a tedy to není chyba, jak tam slečna či paní potvrdila.
Ale je pravda, že to je přinejmenším neobvyklé a "mít to z krku" je také správně a zřejmě lepší pro běžné používání. Mnou použitý tvar je poněkud zastaralý.
Problém vyřešen ~

Staga píše:
a proč řešíš věci už vyřešené? Já sama uznala, že máš pravdu, když jsem si to našla v pravidlech, tak proč to vytahuješ?

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník