Omerta

Recenze deskových her, diskuse, rady a tipy. Udržujte schéma 1 hra = 1 vlákno.

Tuto hru

hrál jsem, budu hrát znovu
1
100%
hrál jsem, nebudu hrát znovu
0
Žádná hlasování
nehrál jsem, ale chci hrát
0
Žádná hlasování
nehrál jsem, nemám zájem
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 1

Omerta

Příspěvekod SteGo_Saur_CZ » čtv 13. led 2022 13:53:23

Zařazení: ameritrash
Kategorie: karetní, paměť, rychlost
Počet hráčů: 3-5
Herní doba: 20 minut
Autoři: Adrien Dumont, Timothée Rignault
Rok vydání: 2019
Zpracování: velké karty
Cena: cca 300,-
Vydavatel: Helvetiq, Pridemage Games a další
Link na mbg: není

Omerta je klon určitých her, které se datují docela do historie. Tento klon je zaměřen na mafiány - konkrétně období prohibice, mezi postavami je například sám Al Capone a další známé postavy té doby. Za koho hrajete nemá na hru vliv, jediná vsuvka je, že kdo má Caponeho, tak začíná hru.

Karty obsahují lahve s čísly od jedné do deseti a kumpány se schopnostmi, s většinou velkými čísly. Princip hry je takový, že máte určitý počet karet před sebou lícem dolů a nevíte, co na nich je. Postupně je měníte za karty, které jste viděli a snažíte si pamatovat, kde co je. Pokud jste na tahu a myslíte si, že skóre všech vašich karet je sedm a méně, můžete zahlásit "Omerta" a tím končí kolo. Všichni ukáží své karty a rozdělí se mínusové body. Následně začínáte od nuly nové kolo. Hraje se tolik kol, kolik je hráčů a kdo má nakonci nejmenší mínusové číslo bodů, vyhrává celou hru.
Hra je příjemně rychlá a hlavně v hospodě po x pivech, vás krásně zrazuje paměť (někdy i za střízliva) a tím si děláte hru sami pro sebe nechtěně těžší, ale o tom to je.

Po promíchaní všech karet dohromady (kromě karet mafiánů) rozdáte před každého hráče 4 karty lícem dolů. Následně dáte balíček do prostřed stolu a vedle něj dáte lícem dolů další 4 karty. To je celý setup.
Hru začíná hráč, kterému byl náhodně přidělen/nebo si vylosoval kartu Al Caponeho. Na rozkaz Al Caponeho se všihni hráči tajně podívají na dvě ze svých čtyř karet. Karty se musí vracet na stejné místo. Hra se pak dělí na 3 fáze. První fází je zahlášení Omerty. Tím by končila hra. Pokud nechcete zahlásit omertu, pokračujete druhou povinou fází - líznutí karty. Líznout si můžete z dobíracího balíčku nebo vrchní kartu z odkládacího balíčku. Tak jako tak se na kartu tajně podíváte (pokud byla z odkládacího balíčku, tak ji sice stejně všichni viděli, ale třeba ji zapomenou nebo je zradí paměť, co na ní bylo, jak ji otočíte). Tuto líznutou kartu poté vyměníte lícem dolů za jinou kartu z těch, které máte před sebou. Vyměněná karta se otočí lícem nahoru a podle druhu karty následuje třetí fáze - vyhodnocení.

Pokud na kartě byl alkohol, tak se první nejrychlejší jiný hráč smí zbavit karty alkoholu se stejným číslem. Tím si efektivně redukujete počet karet před sebou, což se rovná toomu, že se blížíte kýženému cíli být s hodnocením vašich karet ideálně pod sedm. Pozor, karty se smí zbavit jen ten nejrychlejší, takže jde o pamatováka, ale i o rychlost. Ten kdo to nestihl včas (byl druhý, třetí, atd.) si bere svou kartu zpátky a nic jiného se nestalo. Pokud však někdo zahodil špatnou kartu, tzn. číslo alkoholu neodpovídalo (nebo odhodil něco jiného než alkohol), bere si kartu zpátky a navrch si vezme z dobíracího balíčku dvě nové karty lícem dolů před sebe. Z toho se dá vyčíst, že vždy sázíte na to, že máte dobrého pamatováka.
I pamatovák vám však může být na nic, protože vyměněná karta mohla být kartou kumpána. Kumpání mají nějakou schopnost, která se v tomhle momentě provede. Jen tak namátko pár schopností - míchání karet nějakému soupeři, přidání karet soupeři, blokování karty soupeři, vynechání tahu soupeře, odhazování karet alkoholu nebo třeba obrana před jinými kumpány. Speciálně je potřeba zmínit Safecrackera. Jak bylo řečeno na začátku, při setupu se daly ještě bokem čtyři karty lícem dolů vedle lízacího balíčku. Tyto karty jsou v "sejfu". Pokud někdo odhodí safecrackera, tak se podívá na všechny karty v sejfu, jednu si vybere a vymění ji za jinou kartu ze svých, ale tentokrát už bez dívání na tu kartu, kterou posílá do sejfu. Soupeři jsou samozřejmě komplet ve tmě, co se vyměnilo s čím. Poslední specialitou, kterou vyšvihnu je karta kumpána "alibi", což je jediná karta, která má nula bodů, pokud ji máte na konci při sčítání.

To je každopádně vše, hráči následně ještě po omertě přerozdělí body, což je intuitivní a kdyžtak můžete mrknout do návodu - jsou tam popsány i speciální případy, jak pokutovat ty, kteří vyhlásily omertu špatně, nebo jak řešit to, že má někdo méně, než hráč co vyhlásil omertu atd.


+ rychlovka
+ není potřeba moc prostoru a i krabička je vcelku malá
+ lehké na naučení
+ možná mafiánská tématika?

- pro někoho princip pamatování
- pro někoho princip rychlosti
- artwork karet je trochu dětinský

Subjektivně 7/10
Záleží na vaší herní skupině, pamatování a vykládání založené na rychlosti není pro každého. Jinak je hra překvapivě zábavná na docela dlouho při jednom sezení a nezabírá moc místa pro uskladnění. Za mě dobrá jednohubka.
"What do you call a marathon for pastors? A REV RUN."
"Members of the house, the band was... Showaddywaddy"
"Hmm." "Fuck." - Geralt Of Rivia
"When he said he's a positive person, he ment HIV."

Obrázek

Pravidla
Uživatelský avatar
SteGo_Saur_CZ
Administrátor
 
Příspěvky: 4115
Registrován: sob 21. dub 2012 9:54:03
Cash on hand: 186,383.35
Bank: 3,985,590.75
Bydliště: Všade kde se dají hrát hry
Aura: 29

Zpět na Deskové hry

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron