Hyper SteveTR píše:Zatímco "dýl" se požívá ve smyslu "později", "spíš" se používá ve smyslu "dřív". A obojí je stejně nesmyslné.

Liger píše:No, spíš znám dýl než dýl...

Hyper SteveTR píše:Zatímco "dýl" se požívá ve smyslu "později", "spíš" se používá ve smyslu "dřív". A obojí je stejně nesmyslné.

DanDan; píše:Hyper SteveTR píše:Zatímco "dýl" se požívá ve smyslu "později", "spíš" se používá ve smyslu "dřív". A obojí je stejně nesmyslné.
Co je na "příjdu spíše" nesmyslné? (= používám normálně)

Liger píše:Zidane: Brňáky do toho netahej, tady jsem to neslyšel...![]()

Zidane píše:Jary je, pokud mi něco neuniká, Brňák

Aha, vidiš, to bude přesně ono. Jarynek to sice zná taky, ale já to znám především právě ze Slovácka, kde je vliv slovenštiny jasně patrný... Anebo, druhá teorie - jestli ono to nemělo oba významy dřív i v češtině, ale pak se obecně zachoval pouze jeden a ten druhý zůstal pouze v nářečí a ve slovenštině.Jana píše: Když nad tím tak přemýšlím, asi to přišlo ze slovenského "skôr", které má oba významy

Liger píše:(...)
Pokud mi někdo podobně vysvětlí "přijdu dýl" (třeba vlivem němčiny), tak už s tím přestanu otravovat.
(...)

Liger píše:He?

Lërra píše:Já tak nesnáším český komentáře u sportu

Lërra píše:Mně trhá uši "hráči helsinského Jokeritu"... to už jsem tu možná psala.

Zidane píše:Lërra píše:Mně trhá uši "hráči helsinského Jokeritu"... to už jsem tu možná psala.
Helsinský Jokerit, pražská Sparta, brněnská Zbrojovka, ostravský Bahník, to mi až tak uši netrhá. Ono tyhle týmy mají město v názvu, takže "hráči Jokeritu Helsinky" by taky klidně šlo, ale takový fotbalový Tottenham Hotspur a podobné, kde už město v názvu není (nebo možná je, ale nepoužívá se), tam už věc typu "hráči anglického Tottenhamu" je, co se týče zmínění, odkud tým je, ať už stát nebo město, nutností.

Zidane píše:(...)to by si na dresy mohli Rusové dát azbuku, (...)

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník