Liger píše:Hm, nevím, mně to nepřijde vtipné, že se v tom někdo pozná, spíš smutné...

Liger píše:Hm, nevím, mně to nepřijde vtipné, že se v tom někdo pozná, spíš smutné...

Johny007 píše:Liger píše:Hm, nevím, mně to nepřijde vtipné, že se v tom někdo pozná, spíš smutné...
Zabij bobra, zachráníš strom..
</sarcasm>

Johny007 píše:Liger píše:Hm, nevím, mně to nepřijde vtipné, že se v tom někdo pozná, spíš smutné...
Zabij bobra, zachráníš strom..
</sarcasm>

yannush píše:čiže podľa zidanovskej logiky- ak som to správne pochopila- tie peniaze sú odmenou za dobrý skutok.
yannush píše:ale hlavne: 10 tisic dolarov? nie je to nejak málo?

Zidane píše:yannush píše:čiže podľa zidanovskej logiky- ak som to správne pochopila- tie peniaze sú odmenou za dobrý skutok.
Může se to stát, to nepopřešJen by nebylo vtipné, kdyby to vyšlo ohledně "náhodné osoby" na mě, ale tak šance jedna ku sedmi miliardám... no dobře, kdyby deset dvacet, když připočtu lidi, o které bych nerad přišel - příbuzenstvo a tak, tak je to stejně jedna ku pár stům milionů, že si tím zapleštím někoho, kde by mě to mrzelo, takže...
Ovšem dobrá připomínka jeyannush píše:ale hlavne: 10 tisic dolarov? nie je to nejak málo?
tak nějak

yannush píše:teda možno som ja tá hlúpa ale ja by som nezmáčkla ani keby to bolo "zomrie niekto koho zaručene nepoznaš"

Ne, to bych opravdu nedokázala. Nakolik jsem občas cynická, tak tohle fakt ne... A jinak, pokud jde o menšiny, tak jsem se v jedné ocitla v anketě, zda bychom si zvolili "už nikdy se nedotknout počítače", nebo "už nikdy se nedotknout osoby druhého pohlaví", přičemž už to mě šokovalo dostatečně. I když se obávám, že v té stejné menšině bych se mohla ocitnou i tadyLiger píše:yannush píše:teda možno som ja tá hlúpa ale ja by som nezmáčkla ani keby to bolo "zomrie niekto koho zaručene nepoznaš"
Já taky ne. Jenom teď doufám, že nejsme v menšině, je pro mě docela děsivá představa, že by to většina lidí zmáčkla bez mrknutí oka.

Velmi prozíravá poznámka.Jana píše:A místní "filozofy" prosím nerozebírat to, že počítače mohou být i bezdotykové, děkuji...

yannush píše:ja pevne verím v dobro (naivna idealistka) a myslím, že aj keď niekto hovorí, že by to stlačil tak keby k tomu naozaj došlo tak by mu to zrazu nebolo jedno.

Johny007 píše:*) Do těchhle myšlenkových experimentů rádi fušují matematici se svojí Teorií her.. ~
A je zajímavé, že "Nejdřív spolupracuj a v dalším kole udělej to, co protihráč" (Což je vlastně to, čemu říkáme "Oko za oko, zub za zub") jim tam vychází jako velmi úspěšná a odolná strategie. (Například ve vězňově dilematu hraném na víc kol s tím, že nejhorší po každé sadě kol převezme strategii nejlepšího.
Johny007 píše:Proto si spočítejte pravděpodobnost, zisky a ztráty a případně berte ty prachy.

Jana píše:Johny007 píše:*) Do těchhle myšlenkových experimentů rádi fušují matematici se svojí Teorií her.. ~
A je zajímavé, že "Nejdřív spolupracuj a v dalším kole udělej to, co protihráč" (Což je vlastně to, čemu říkáme "Oko za oko, zub za zub") jim tam vychází jako velmi úspěšná a odolná strategie. (Například ve vězňově dilematu hraném na víc kol s tím, že nejhorší po každé sadě kol převezme strategii nejlepšího.
To mi připomíná strategii chování "hrdlička a jestřáb" z ekologie... Mohla bych si připomenout princip.
Jana píše:A proč musí pořád jít o prachy? Já vím, z mého současného pohledu je nepochopitelné, že bych vyměnila lidský život za peníze, ale kdo ví, kdybych měla najednou příšerné dluhy (což doufám, že nikdy nebudu tak blbá, abych si je sama nadělala, krajní možnosti zatím v úvahu neberu)...
Jana píše:Mnohem horší by mi přišlo rozhodnutí, jestli zmáčknutím tlačítka pomůžu někomu z blízkých např. "vstát z vozíčku", nebo cokoliv jiného ušitého na míru. Jenže v tom už by nebyl ten princip jako ve filmu. Pokud jde o vlastní prospěch, nedovedu si představit nic, co by mi za zmáčknutí stálo (materiální i nemateriální)
Jana píše:ale zase jak říkám, ve vypjatých situacích si nechci domýšlet, jak bych se mohla rozhodovat...

Johny007 píše:Jednoduchý evoluční princip se na to divá takto: "Pozor, aby to nebyl někdo blízký nebo dokonce vy. Jinak vám člověk, kterého jste v životě neviděli může být ukradený. Šance, že by vám někdy pomohl je prakticky 0. Proto si spočítejte pravděpodobnost, zisky a ztráty a případně berte ty prachy." To bude nejspíš důvod, proč se tolik lidí rozhodne tak, jak se rozhodne. Proč to nejsou všichni? Buďto je to jeden z důsledků socializace a tlaku okolí proti /nesprávným/ myšlenkám. Nebo je v tom vyšší evoluční důvod, který prostě nevidím.
To už je pak přesně to, co se řeší v té přednášce, co jsem odkazoval výše. Jestli je morálně správné obětovat někoho pro záchranu druhých.Johny007 píše:Jana píše:Mnohem horší by mi přišlo rozhodnutí, jestli zmáčknutím tlačítka pomůžu někomu z blízkých např. "vstát z vozíčku", nebo cokoliv jiného ušitého na míru. Jenže v tom už by nebyl ten princip jako ve filmu. Pokud jde o vlastní prospěch, nedovedu si představit nic, co by mi za zmáčknutí stálo (materiální i nemateriální)
Těmi penězi můžeš pak dost pomoct někomu blízkému. To už je jen na tobě, takže to není až tak vzdálené.
Navíc část peněz můžeš využít k tomu, abys někomu jinému zachránila život.. A tím to aspoň trochu /srovnala/.. :X

Liger píše:Já myslím, že vyšší evoluční důvod by mohl být ten, že to sice není prospěšné pro onoho jedince, ale je to prospěšné pro druh jako takový. Člověk určitě není jediný druh, který pomáhá i neznámým jedincům, i když je samozřejmě spousta druhů, které se naopak chovají k cizím příslušníkům druhu agresivně (mám dojem, že zrovna naši nejbližší příbuzní, šimpanzi. Možná právě tím se lišíme a možná právě proto jsme dokázali vybudovat naši civilizaci, ale to je samozřejmě moje spekulace, odborník na toto téma rozhodně nejsem).

Jana píše:Ne, to bych opravdu nedokázala. Nakolik jsem občas cynická, tak tohle fakt ne... A jinak, pokud jde o menšiny, tak jsem se v jedné ocitla v anketě, zda bychom si zvolili "už nikdy se nedotknout počítače", nebo "už nikdy se nedotknout osoby druhého pohlaví", přičemž už to mě šokovalo dostatečně. I když se obávám, že v té stejné menšině bych se mohla ocitnou i tadyLiger píše:yannush píše:teda možno som ja tá hlúpa ale ja by som nezmáčkla ani keby to bolo "zomrie niekto koho zaručene nepoznaš"
Já taky ne. Jenom teď doufám, že nejsme v menšině, je pro mě docela děsivá představa, že by to většina lidí zmáčkla bez mrknutí oka.
A místní "filozofy" prosím nerozebírat to, že počítače mohou být i bezdotykové, děkuji...

Zidane píše:Přičemž Jarynek mě přivedl na myšlenku tutéž, ale specializovanou na fórum... aneb někteří lidé mě tu více či méně štvou, ale není tu nikdo, v jehož případě bych tlačítko ZMÁČKL.
Radši se neptám, jak je to obráceně, když o tom totiž tak přemýšlím, kolik lidí by tlačítko jistě nezmáčklo... jeden? No to doufám. Dva, tři, pět? No snad už největší bouře utichly. Víc radši nepočítám a je-li tu někdo, kdo by to zmáčkl i zadarmo, se radši neptám. O jistých bývalých členech si nedělám iluze, u členů současných se radši neptám ~

Asi tak. V případě Zidana bych neměl problém zmáčknout tlačítko, které by ho pořádně proplesklo, ale to je asi tak vše.Araoth píše:U mě, ať bych danou osobu jakkoliv nenáviděl, tak bych stejně to tlačítko zmáčknout nemohl. Mně se prostě příčí už jen ten fakt někoho jiného zabít.

Staga píše:Tam už je, ne? ~

DanDan; píše:Když nemáte zadní stěrač, tak tam namontujte smeták...

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník