Shamans

Recenze deskových her, diskuse, rady a tipy. Udržujte schéma 1 hra = 1 vlákno.

Tuto hru

hrál jsem, budu hrát znovu
1
100%
hrál jsem, nebudu hrát znovu
0
Žádná hlasování
nehrál jsem, ale chci hrát
0
Žádná hlasování
nehrál jsem, nemám zájem
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů : 1

Shamans

Příspěvekod SteGo_Saur_CZ » úte 13. srp 2024 12:30:24

Zařazení: štychovka
Kategorie: dedukce, skryté role, štychovka
Počet hráčů: 3-5
Herní doba: 30-60 minut
Autoři: Cédrick Chaboussit, Maud Chalmel
Rok vydání: 2021
Zpracování: tvrdá deska počítadla, dřevěné počítadlo, kvalitní žetony a klasické papírové karty
Cena: cca 500,-
Vydavatel: TLAMA Games, Studio H, Banana Games a další
Link na mbg: není

Shamans je štychovka typu srdcí (nebo "kočky"). Postupně hrajete karty o určitých hodnotách a v určitých barvách a největší číslo bere daný štych. Tento jednoduchý princip je však obvzláštněn určitou další rovinou strategie. Na začátku každé hry dostanete roli, a to buď shaman (ten hodný) nebo stín (ten zlý). Na stole máte navíc počítadlo, které se posunuje směrem k tmavé straně a někdy i zpátky ke světlé. Cílem stínu je doputovat s počítadlem na tmavý konec stupnice, což může udělat mimo jiné i tím, že zabije shamany. Cílem shamanů je dohrát hru, než počítadlo dojde k tmavé straně nebo zabít stíny. Za vítězství dostanete určitý obnos bodů a hra se pořád opakuje, dokud někdo nemá určitý celkový počet bodů, kdy v tom případě vyhrál celou hru.

V závislosti na tom, kolik hraje hráčů, je ve hře 5 až 7 barev karet od hodnoty 1 až po 8. Začínající hráč vynese kartu nějaké barvy. Každý další hráč smí dát jakoukoliv kartu ze své ruky do tohoto štychu. Pokud však nedodrží barvu, posouvá se počítadlo směrem k tmavé straně (a tedy k blíže k vítězství stínu). Pokud dodržíte barvu, tak se prozatím nic neděje. Navíc nemusíte ani podlézat, a ani přebíjet karty na stole. Chcete však hrát určitá čísla, kvůli tomu, co se stane na konci štychu.

Kolem desky počítadla jsou určité runy v barvách karet, resp. jedna barva spojená s jednou runou. Hráč který zvítězil ve štychu (odpovídající barvy), umístí tyto karty na patřičné místo, tedy aby barva karet odpovídala barvě runy. Pokud v tuto chvíli zaplnil celou barvu - tzn. že již není více karet této barvy, provádí efekt dané runy (o efektech více později). Pokud někdo během štychu dal kartu špatné barvy, tak ta se přiřadí ke své runě hned. Co je ale zajímavé navíc - hráč, který zahrál nejmenší číslo odpovídající barvy si vybere jeden bonus. Na desce počítadla je místo pro dva žetony bonusů viditelně. Bonus si vyberete buď z těchto viditelných nebo tajně ze sloupečku bonusů.

Mezi bonusy patří velryba, která vám přinese dva body navíc, pokud ji máte dvakrát, a přežili jste do konce hry,
maska, která okamžitě odhalí vaši příslušnost (shaman nebo stín),
dýka, kterou potřebujete pro vraždu,
možnost posunout posuvník o jedno pole ke stínu nebo o dvě pole ke světlu dle vašeho výběru
a situaci, ve které všíchni hráči musí poslat jednu kartu sousedovi vlevo nebo vpravo (záleží na rubu/lícu bonusu)

V podstatě je tedy důležité vše - kdo zahrál nejvyšší kartu ve štychu, kdo zahrál nejnižší kartu ve štychu a všichni, kteří nectili barvu štychu. Jedná se tedy o taktickou bitvu, kde je nutné přemýšlet, dopočítávat a odhadovat soupeře.

Jak bylo řečeno, pokud jako vítěz doplníte celou barvu karet, vykonáte příkaz runy dané barvy. Mezi příkazy/runy patří:
okamžitý zisk jednoho bodu (tato runa je tam pouze jednou)
okamžitý zisk jednoho bonusu nebo posunutí počítadla o dvě pole ke světlu (tato runa je tam pouze jednou)
možnost výměny dvou příslušností mezi hráči (tato runa je tam pouze jednou)
a možnost vraždy (tato runa je tam 2x-4x v závislosti na počtu hráčů)

K taktice se tedy přidává fakt, že někdo může získat body z bonusů a z doplnění barvy, a tedy nemusí být určující, jestli vyhrajou shamani nebo stín. Navíc jednou může někdo nějaké role vyměnit a tak třeba stín, který již měl téměř vyhranou hru, najednou přijde o svou roli stínu a zničeho nic může být prohrávajícím shamanem. Posledním fíglem je navíc vražda. K vraždě potřebujete dvě věci. Mít u sebe žeton bonusu, na kterém je dýka, a být ten, který doplní barvu runy, na které je opět dýka. Pokud to splňujete, tak zahodíte bonus a ukážete na hráče. Daný hráč okamžitě vypadává ze hry. Pokud byl stín, a ve hře nejsou další stíny (žáleží na počtu hráčů), vyhrávají předčasně shamani. Pokud je zabit shaman, tak se počítadlo posune o tolik polí směrem k tmavé straně, kolik zbylo mrtvému shamanovi karet v ruce, což pěkně nahrává stínu. Vzhledem k nejistotám ohledně rolí není neobvyklé, že shaman zabije jiného shamana a někdy i že stín zabije jiného stína, což patří k památným humorným momentům.

+ v jádru jednoduchá štychovka
+ slušná porce taktiky na jednoduchou karetní hru
+ dlouhá nebo krátká celková doba hraní podle vaší chuti
+ relativně malá krabice hry
+ týmová hra, ve které nemusíte nic ospravedlňovat nebo vysvětlovat kolegům hráčům :)

- art design je podivně abstraktně éterický, osobně se mi moc nelíbí
- dvě z barev karet jsou na počítadle mezi sebou velmi špatně rozeznatelné
- ohledně materialismu - za tohle všechno dát cca 500 mi přijde nějak moc, jako sorry
- jak je v jednoduchosti síla, tak i slabost, neboť vás trvalé hraní této hry velmi rychle omrzí (takže střídat hry prosím)

Subjektivně 6/10
Pokud máte lidi, kterým nevadí "obyčejné" karty, tak si můžete slušně užít. Pokud tedy překonáte bariéru pětiset korun za kopu art-workových karet, tucet žetonů a malou desku. Takticky je to dobře udělané, možná bych si představoval více různých bonusů, ale to ze mě mluví deskoherní rozežranost. Osobně mám rád (nebo byl bych rád) jednou za čas - hrát - nějakou jednoduchou karetní hru, která přeci jenom dává něco navíc. Shamans je toho příkladem.
"What do you call a marathon for pastors? A REV RUN."
"Members of the house, the band was... Showaddywaddy"
"Hmm." "Fuck." - Geralt Of Rivia
"When he said he's a positive person, he ment HIV."

Obrázek

Pravidla
SteGo_Saur_CZ
Administrátor

Cash on hand: 186,258.15
Bank: 3,985,590.75
Aura: 29

Zpět na Deskové hry