Staga píše: A když se to tak vezme, proč nepovolit dobrovolnou sterilizaci?
Utratit těžce zraněného koně... Pokud zvíře trpí, je těžce nemocné, s malou až žádnou šancí na vyléčení, proč ne? Ale proč se tato možnost upírá lidem? Proč udržovat naživu kupříkladu člověka s rakovinou, na niž už nezabírají léky? Prognóza jasná - do půl roku zemřete. Proč takovým lidem neumožnit důstojnou smrt?
A když už jsme u toho, skutečně vám přijde správné udržovat při životě člověka natolik těžce mentálně postiženého, že se sám není schopen o sebe postarat ani v nejzákladnějších potřebách?
Upéct králíka... Fajn, člověka neupeču. Beru.
Araoth:
S alergií lze pracovat, tělo si je schopno na alergeny navyknout. Ano, bude třeba korekce léky, ale i když dáš psa pryč, kde máš jistotu, že se k nějakému dítě nedostane jinde?
Máš-li rodinu a dostaneš práci někde mimo, také ji prostě někam odložíš s tím, že já jedu pryč a postarejte se mi o to někdo?
Tož postupně.
Dobrovolnou sterilizaci bych povolil. Ono se do toho nikomu nechce kvůli tomu, že je to často nenávratná věc (snaha o navrácení původního stavu může a nemusí vyjít) a bylo by jen otázkou času, kdy by si někdo ve dvaceti řekl, že děti nechce, za deset let by si to rozmyslel a plakal by, že chce a nemůže... ano, jeho chyba, měl si to pořádně rozmyslet.
Nerozmyslel, udělal ukvapené rozhodnutí, teď mu zbývá jen adopce. A to zas dojdeme k tomu, že udělat dítě si může každej debil, ale když chceš adoptovat, honěj tě po doktorech a pohovorech a kade všade, jestli jsi vhodný kandidát... zajímavý nepoměr.
Euthanasie taky souhlas. Když se pes trápí, humánně ho uspíme, aby se netrápil. A člověka budeme cpát oblbováky a čekat, až se zubatá smiluje a uráčí, protože by nebylo HUMÁNNÍ umožnit mu důstojnou smrt? Zajímavá humanita.
A pokud umírající, který ví, že umírá, nechce čekat na zubatou, musí třeba skočit z balkonu jako Hrabal? I když pravda, tam už se nikdo nedoví, jestli skočil nebo jen vypadl.
Pokud mám rodinu, do rodiny obvykle taky patří manželka a proto se o děti v rámci možností v době, kdy nebudu doma, postará ona, ne? Byl-li bych sám s dítětem či dětmi, už bych se musel přizpůsobit a holt bych třeba nemohl jít dělat na půl roku někam na ropnou plošinu, kde bych si za ten půl rok vydělal milion českejch, protože holt nejsem sám a musím se postarat o potomky.
A Araoth mi připomněl, co jsem kdysi kdesi četl. Dítě mělo prý docela silnou alergii na psí chlupy a v rodině samozřejmě pes. A matka to odmávla stylem "si holka zvykne, přece nedáme psa pryč" - no jako wtf? To bude radši dítě imrvére cpát práškama? Jistě, i kdyby dali psa pryč, nikdo nezaručí, že se dítě nesetká s jiným, ale už s ním nebude denně a nebude s dítětem tím pádem alergie třískat, řečeno hezky česky, imrvére furtumfurt.
A to neříkám proto, že jsem antipséčkař. Kdyby šlo o kočku, řeknu totéž. Může to vůči tomu zvířeti vypadat krutě, ale pokud mám rozhodnout "dítě nebo zvíře", dám přednost dítěti.
Sečteno a podtrženo - ten inzerát je sice absurdní, ale se psy se to stává. Stává se to vinou lidské nezodpovědnosti. Stává se to proto, že si lidi často poříděj psa "aby byli in" nebo prostě protože "chtějí" a pak jim je zatěžko psa venčit, uklízet po něm, popř. jsou celé dny pryč a pes sám doma smutkem či nudou vyje... lidi si často neuvědomujou, že pes není živá hračka, ale živej tvor, za kterého mají zodpovědnost. A není to zodpovědnost na měsíc dva, ale klidně na patnáct let.
A proto třeba já psa nechci už pro jeho vlastní dobro. Pes má být potěšení, ne otravná povinnost - a třeba venčení pětkrát denně vč. před spaním a pak taky brzo ráno by pro mě byla HODNĚ otravná povinnost...
Edit: Araoth nebude posílat příspěvky, když mám něco rozepsané