Menší test polských pivI když se může zdát, že v Polsku nejsou dobrá piva, snad vám tihle příspěvkem ukážu, že i v Polsku se dají najít zajímavá piva.
Polsko je totiž jedna velká pivní zajímavost - zatímco náš ležák mají více prokvašený, což znamená, že má více alkoholu a v chuti má takovou alkoholovou linku. Na druhou stranu, v Polsku nejsou tolik vysazení (jako u nás na ležák) na jeden typ piva, ale mají tam pivní pestrost (a větší pestrost něž u českých minipivovarů). Sice rozvoj minipivovarů tam brzdí zákony (proto vzniká plno "létajicích" pivovarů, kteří si nechávají pivo vařit jinde). Na druhou stranu, v Polsku zase v minipivovarech nevedou petky (s čím zase mají problémy české pivovary, protože se jim to nevypaltí(?)). Bohužel do českých supermarketů se dostávají jenom nekvalitní polské patoky (ale stejně se tam dostávají nekvalitní české patoky za 5,-) a tak ani není nějaká možnost si na těch pivech pochutnat.
Takže jenom - samozřejmě člověk musí ty kvalitní piva hledat mezi braky, ale pokud má člověk rád experimentování, tak může objevit pivní ráj. Minule, když jsem jel do Polska, tak jsem právě bral lahváče podle toho, jak se mi líbily, ale pak to dopadlo tak, že mi většina z nich nejela. Teď jsem si z webu pivnici.cz sepsal nejlépe hodnocená piva a ty se snažil sehnat. A tentokrát to už dopadlo lépe.
PS: Plno piv jsem chtěl ochutnat na pivním festivalu v Cieszyně, ale jelikož tam piva začínaly většinou na 14° a výše tak jsem se na to vykašlal, protože bych nemusel skončit v Česku. Takže jsem tam jenom ochutnal piva místního pivovaru - ležák (12° tuším) byla fajn, speciál "Mastné" byl.. Fakt mastný (hodně zajímavý, ale asi jenom na jeden kousek). Pak jsem si dal 1 decku Artezan Pacific Pale Ale a ten byl příjemně hořký. A teď už na lahváče, které jsem si dovezl.
Pinta Grodziskie 4.0Pivovar: Browar Zarzecze pro pivovar Pinta; stupňovitost: 7,8°; alkohol: 2,6% pivní styl: GrodziskiePěna slušná, držící. Pivo zakalené, světlé až do bílé. Vůně uzená a pečivová (asi obilná). Chuť nejprve vodová (vodovost ale vůbec nevadí), pšeničná (ale jinak než běžné pšenice), kyselá, jemná hořkost. Postupně převládají kvasnice, doznívání uzené, kouřové.
Pitelnost velmi dobrá! Ze začátku sice hodně velký nezvyk, ale jak je vše skvěle propojeno, tak se dobře pije a díky "lehkosti" ji určitě doporučuji na osvěžení ve velmi tropických teplotách.
Verdikt: 7/10
Pinta Hokus PokusPivovar: Browar Zarzecze pro pivovar Pinta; stupňovitost: 16,5°; alkohol: 6,3% pivní styl: Black IPAPěna skoro žádná. Barva černá, neprůsvitná. Vůně pražená, kávová, čokoládová, po jehličí, ovocná (mandarinky/meruňky). Chuť nejprve pražené, chuť po hořké čokoládě, střed docela hodně hořký s citrusovými podtóny, trocha alkoholu (ale nevystupuje z piva a dodává pivu jakousi "likérovost" a vůbec nezavazí). Doznívání hořké (mísící se s hořkou čokoládou a citrusy).
Trochu těžký, ale chuťově zajímavý kousek.
Verdikt: 7/10
Zywiec APAPivovar: Zywiec (Heineken); stupňovitost: 12,5°; alkohol: 5,4% pivní styl: American Pale AlePěna hustá, držící, vysoká. Tmavá zlatá barva s jemným zákalem. Vůně citrónová, tropické ovoce, lehce "připálená". V chuti citrónový tón, perfektně skloubený s chmelovou hořkostí (která je nejprve slabá a pak zesiluje na střední), trocha karamelu. V doznívání chmelová (až "zemitá") hořkost s tóny tropického ovoce.
Zatímco pokusy naších průmyslových pivovarů o různé ejly (american snad ani nikdo nezkoušel) dopadly docela bídně, tohle je docela fajn. K dokonalosti bych si představoval trochu vyšší hořkost (ale zase oceňuji určitou lehkost) a více zapracovat na dojezdu (loudily se mi tam na pozadí nějaké pachutě, ale možná to bylo způsobeno převozem).
Verdikt: 7/10
Stout CieszynskiPivovar: Browar Zamkowy Cieszyn*; stupňovitost: 14°; alkohol: 6,2% pivní styl: stoutPěna hustá, držící, střední, lehce nahnědlá. Černá neprůhledná barva. Ve vůni výrazné kakao, káva, vanilka. Chuť nejprve lehce připálená, smetanová, čokoládová, kávová, střed těla lehce kyselý, v doznívání čokoládové s jemnou (postupně zesilující) chilli pálivostí v puse a krku.
Podle mě by ty chutě mohly být výraznější, připadá mi to trochu vodovější. Přítomnost chilli je trochu maskovaná a člověk to tam musí hledat, ale vzájemně se doplňuje s chutí piva (tak s menším ohřevem jde chilli cítit více, ale stále pěkně doplňuje pivo). Jinak rozhodně fajn.
*dříve to patřilo pod Zywiec/Heineken, ale už se trhli (resp. Heineken si nechal [podobně jako u nás ve Vratislavicích n.N.] značku, kterou původní pivovar nemůže používat).
Verdikt: 6/10
Pinta Atak chmieluPivovar: Browar na Jurze (Zawiercie) pro pivovar Pinta; stupňovitost: 15,1°; alkohol: 6,1% pivní styl: american IPAPěna nizší, ale držící. Barva tmavší (hnědozlatá). Vůně po tropickém ovoci, chmelová, karamelová. Chuť nejprve sladová, karamelová, citrusová, postupně přecházející do ostře chmelové chuti. Závěr hořce chmelový.
Příjemně nachmelená IPA. Chmelová hořkost mohla být trochu menší, ale i tak je to fajn pivo. A stupňovitost nejde vůbec poznat.
Verdikt: 7/10
Zywiec BockPivovar: Zywiec (Heineken); stupňovitost: 16°; alkohol: 6,5% pivní styl: bockPěna nizší, po chvíli vyprchá. Vůně kakaová, karamelová, skořicová. V chuti karamelové, sladové, kořenité, skořicové. Trochu alkoholo-lihová chuť, která ale nějak pasuje do těla piva.
Asi nejslabší kousek z těch dovezených, který trochu kazí jakási lihovost. Naštěstí ale nijak nepřekáží a tak se jedná o skvělý kousek.
Verdikt: 5/10
Zywiec PorterPivovar: Zywiec (Heineken); stupňovitost: 21°; alkohol: 9,5% pivní styl: stoutPěna vysoká, nahnědlá, nadýchaná, dlouho držící. Barva černá, neprůhledná. Vůně po hořké čokoládě, trochu hrozinky, alkoholová (likérová). V chuti nejprve převažuje čokoláda, jemná alkoholová linka, karamel, praženost až spálenost. Doznívání čokoládové, pražené, sušené ovoce, alkoholově hřejivé.
Tohle je teda bomba. Sice Pardubický Porter je o stupínek lepší, ale i tohle pivo je neuvěřitelně nebezpečně pitelné. Bál jsem se lihovosti, ale alkohol se pěkně doplňuje s pivem.
Verdikt: 9/10