Nakonec z toho vylezlo ještě větší sci-fi, než se očekávalo. Příběhově se totiž podíváte na stanici tučňáků/mimozemšťanů, kteří ze své rodné planety Pluta putují směrem k Zemi, aby předešli vidině totální destrukce od klasických tučňáků. Takhle to zní dost šíleně, ale příběh má hlavu a patu a hlavně je opět vtipný. Po cestě na Zemi se musíte setkat se všemi vůdci planety Pluto a nějak si s nimi poradit. Abyste se v tom jako hráči nebyli sami, pomáhá vám jedna dobrá duše ze stanice.
Z herního hlediska se změnilo hned několik věcí. Uzíky jsou pryč. Místo nich máte přebíjecí plasma pušku. Pár dalších zbraní se více soustřeďuje na provázanost s prostředím. Z brokovnice je nyní Scrap gun, který má mnohem větší rozptyl. Výhodou je, že náboje jsou všude, neboť používá šrot, který padá ze zničených strojů a objektů. Mrazící pistole zase umí zmrazit nepřítele na počkání anebo taky zmrazit povrch vody, aby se po něm dalo přejít. Takovýchto vylepšení je tu ještě nekolik. Ke zbraním máte opět speciální slot na granáty, kterých je nyní hned několik druhů. Kromě standardního explozivního tu máte třeba i granát, který před vámi vytvoří štít (podobně jako v předešlých hrách plasma puška), granát, který vytvoří malého robota, který střílí s vámi nebo granát, který ničí elektroniku v dosahu.
Všiml jsem si také, že nyní vás nepřátelé registrují z větší dálky než kdy předtím, což dělá hru o fous těžší.
Boss fighty fungují obdobně jako ve dvojce, tedy mají dvě fáze. V horní části obrazovky nyní také vidíte, kdy dostanete jaký bonus při hře. Celé to souvisí s body, které nasbíráte při hraní a teoreticky se tedy dá naplánovat si např. bonus ke střelbě na nějakou těžkou pasáž, ale většinou by to trvalo zbytečně dlouho se na to připravit a tak se jedná spíš o prvek ze zajímavosti. Když už jsem nakousl těžké pasáže... hra je... o dost těžší než předchozí díly. Již téměř na začátku jsem byl několikrát mrtev a poté, co jsem zjistil, že staré triky z minulých dílů tady tolik nefungují, začal jsem hrát velmi opatrně. Uložení hry totiž opět funguje jen jako checkpoint větší oblasti a tak některé věci projdete několikrát, než se pohnete dál. Opakování však dělá mistra že. Po prvních dvou oblastech a několika smrtí jsem si taky říkal, že by mi to asi šlo líp, kdybych si jinak namapoval klávesy a měl jsem pravdu, takže na to upozorňuji.
Prostředí, ve kterých se ve hře pohybujete, je ještě rozmanitější než posledně, i když nutno podotknout, že se tedy většina odehrává na vesmírné stanici. I tak tu najdete prostředí typu zahrady, kostela, restaurací, nemocnice atd. Protože se prakticky nacházíte u mimozemšťanů a nevíte o nich zhola nic, nachází se ve hře kupa terminálů, kde si můžete přečíst, kam až autoři zašli se svým humorem (= šílenosti, jak funguje jejich civilizace apod.). Tučňáci nyní dost reagují a interaktují s prostředím ve kterém jsou. To se projeví například tak, že proti spícímu tučňákovy na lavičce v parku nemůžete nic, protože je jakoby součástí pozadí, ale jakmile projdete kolem něho, tak se probudí a je tradiční NPC postavou. Pracují na strojích, jí v restauracích, modlí se v kostele... prostě dělají to, co byste od nich na daných místech čekali. Zbraň už nenosí kde kdo, protože nyní je setkání s místními "bezpečáky" taková menší válka. I staronový Penguinátor (obří robot) již nechodí sem a tam a pouze nechává střílet zabudované věžičky. Nyní se k vám postaví čelem a k hordě životů, kterými disponuje, na vás vyměňuje pár kombinací různých útoků. Upřímně, až nehezky dlouho mi trvalo přijít na to, jakou taktiku na něj vůbec používat. A takhle to je vlastně všude. Hra na vás něco vybalí a vy musíte přemýšlet, jak to funguje, což je oproti víceméně lážu-plážu předchozích dílů zajímavé zjištění.
Jako poslední věc zmíním ještě bugy. Hra je opět větší a hezčí a s tím prostě leze náročnost na vše ostatní. Hra samotná pořád šlape dobře. Narazil jsem však na pár chybiček. V jedné úrovni se dalo střílet přes jednu zeď, což se dá považovat za menší chybu neničící hru. Když mě však první boss hry po jedné své rutiní akci propadl podlahou, říkal jsem si, že tohle tu vidím prvně. Co už, nic co nespraví načtení přechozího checkpointu, ale prostě to zamrzí. Dokonce chápu jak k tomu došlo a tak jsem si následně dával pozor abych ho netagoval stejným způsobem.
Toť asi vše, rozebrat se toho dá ještě spousta, ale musím taky něco nechat na vás

Plusy: zadarmo; je tu další - interstelární příběh o tučnácích; vtipy jsou tu stále a většinou dobré; úrovně jsou stále dostatečně rozmanité; hojnost vylepšení oproti předchozím dílům; obtížnost je konečně ta pravá herní tvrdá; kooperativní mód je tu stále s námi a funguje skvěle
Mínusy: pro někoho obtížnost hry; hra má pár bugů, na které sice nemusíte nikdy narazit, ale bohužel jsou tam; nějak se mi nelíbí zelení tučňáci
Meh: Soundtrack se mi nyní nelíbí tolik, jak dříve, ale furt je kvalitní. Řekl bych, že se snaží více odrážet to, že jste ve vesmíru, sami a objevujete zcela neznámé. Zbraně jsou zároveň super a zároveň nic moc. Prostě se mi zdá, že na to šel obráceně a inženýroval zbraně podle toho, jaký je a bude prostředí místo toho, aby vzal oblíbené a kvalitní zbraně a podle potřeby kvůli tomu upravil nějaké pasáže prostředí. Granáty mají stejný problém. I kvůli tomu, že na ně tradičně zapomínám a navíc se neovládají jedním tlačítkem, je skoro nepoužívám. Jenže pak třikrát zaprdíte do hlíny a přemýšlíte, co udělat lépe a ono třeba použít štít z granátu nebo správně využít pomocného drona může být právě ten kousek, který vás přenese dál. Lékárničku a TAGAP si držte hodně při tělě, protože bude potřeba. Vlastně... lékarnička už tu není. Nyní si shromažďujete TAGAP pilulky a užíváte je jako mini-lékárničky a zároveň možné předávkování do bullet timu, zcela podle vlastní potřeby.
Šťítová pole a robotí tučňáci jsou asi známé věci po celé galaxii....
Stále jsou tu karty na otvírání dvěří, novinkou jsou však páčky, které musíte držet určitou dobu, aby se něco stalo. Kolikrát musíte na chvíli přestat otvírat dveře, abyste mohli odplivnout dotírající nepřátele.
Místní "policejní složky" vypadají velmi nápadně podobně jako britské policejní sbory. Že by nám tím finský tvůrce chtěl něco naznačit?
Hodnocení hráče: 74/100
Na "feel" jedničky to prostě nemá i přes tu tunu vylepšení, s kterými si dal autor práci. Oceňuji, že si vzal takový velký kousek sousta a šel rovnou na mimozemské tučňáky, ale v tom je právě vidět, že tomu jeho nápadu nakonec něco chybí. Jako říkám to nerad, ale podle mého pocitu je to zatím nejslabší díl. Těžší obtížnost je super, nemám problém s hraním jedné pasáže několikrát dokola, pokud se to dá projít normálně. A to se tady dá. Minimálně příběh jako takový a ten humor prostě zase stojí za to a člověk tomu po předchozích dílech rád dá šanci na vyzkoušení. Hra je to dobrá. Byly lepší, ale tahle je dobrá taky.