Prvně malý disclaimer. Duna je knižní série, ze které vychází všechno ostatní. Osobně jsem Dunou knižně relativně nepolíben, takže moje informace jsou v drtivé většině z her a filmů. Knihy (knihu) však určitě doporučuji. Jarda promine jakékoliv nejasnosti

Centrem Duny je planeta Arrakis. Je to svět, na kterém se nachází duny písku, skály, ale také hlavně koření. Koření je zase centrem všeho v dění v Duně. Je to velmi cený zdroj, který se nachází pouze na této planetě a vyrábí se z něj Melange, což je v podstatě droga, která je právě tím, co všichni chtějí. Dlouhodobé užívání má za následek delší život a člověk se těší obecně většímu zdraví. Hlavním účinkem je však větší "nabuzenost" (resp. člověk je více ve střehu) a u některých jedinců umí vyvolat schopnost vidět útržky z budoucnosti. Tyto dva účinky jsou hlavními podmínkami pro uskutečňování mezihvězdných letů. Navigátoři berou Melange, a tím jsou schopni přesně a bezpečně navigovat lodě vesmírem. Problém je ten, že je to droga (jak jinak) velmi silně návyková a na nějakou odvykačku můžete rovnou zapomenout, protože po určité době užívání, je vynechání dávečky rovnou cesta pod drn. Melange se, jak jsem říkal, dělá z onoho koření na Arrakisu a z toho pramení celá idea hry. Toť k pozadí koření.
Nyní k základům hry a začněme lehkým popisem. Jedná se o strategii od herního studia Westwood, které vědělo do čeho jde. Vždyť se jedná o průkopníky žánru strategií na počítače, kteří jako první přišli s několika stěžejními principy pro dnešní hry. Za opaskem mají mimo jiné i předchozí strategii ze světa Duny (Dune 2) a jsou původním stvořitelem série Command & Conquer, takže ohledně strategií, pánové věděli, co dělají. Dnes by jsme řekli, že Duna 2000 je velmi obecně větší a hezčí remake Duny 2. Tenkrát se hra vydávala hlavně proto, že ve velkém podporovala a vybízela hráče k multiplayeru. Ztrátou budiž kampaňové scénky v příběhu, resp. celý příběh jako takový, protože kampaň má zde v podstatě účel jen obřího tutoriálu ke všem jednotkám a budovám.
Hra se hraje klasickým stylem strategických her. Něco těžíte, abyste to mohli proměnit na jednotky a rozdrtili nepřítele. Těžíte zde ono koření, které se nachází na povrchu písečných dun. Těchto lokací s kořením je vždy na mapě více a vaším těžením postupně mizí. Hra má však určitý systém obnovy, kdy po čase na místech, kde již koření bylo, začnou růst jakoby sopečné výdutě, které postupně rostou až následně explodují v určité pokrytí duny novým kořením. Harvester, což je jednotka sloužící k těžení koření, naplní svou nosnou kapacitu a následně ji doveze do rafinérie, odkud teprve dostáváte peníze pro trénování jednotek a stavění budov.
Budovy jsou tu zajímavě vyřešeny v souladu s tématikou vesmíru Duny. Základem jsou betonová podloží, která v podstatě musíte stavět první a až na ně můžete bezpečně stavět budovy. Jinak - budova potřebuje alespoň z části stát na betonovém podloží a podle toho, jak moc dané budovy na něm nestojí, je budova více zranitelná (herně = má méně životů). Všechno (včetně betonových podloží) se navíc dá stavět pouze na skalách. Nikdy ne v písečných dunách, což je logické, když nad tím zapřemýšlíte. Přináší to ale problém s místem, protože máte jen určitý prostor ke stavění. Hlavní budova pro stavění má navíc omezení, že staví pouze "tam kam dosáhne", což znamená, že musíte postupně stavět od této budovy (minimálně alespoň betonová podloží). Existuje jednotka MCV, což je hlavní budova složená v pohyblivém vozítku, kterou můžete zavést na jinou skálu na jiném místě a tím zúžitkovat nový stavební prostor jinde. Což ale zase má za následek vaši větší zranitelnost při útocích soupeřů. Každopádně, začínáte betonovým podložím. Budovy také žerou energii (nějak se mi to nechce nazývat elektřinou, nejsem si jist, jestli to je elektřina). Tak musíte udržovat svoje zásoby energie nad 100%, což se dělá stavěním vzdušných turbín, které fungují jako takové elektrárny (krucipísek, stejně jsem to slovo použil). Co se týče budov, tak pak můžete postavit pár druhů výzkumných=odemykacích budov pro nové jednotky, dva druhy věží pro obranu, dokonce i jednoduchou zeď, ale hlavně továrny pro trénování jednotek.
Továrny se dělí na 5 druhů. Z kasáren chodí všechny pěší jednotky. Z lehké továrny chodí dva druhy lehkých vozidel. Z těžké továrny chodí různé druhy tanků, harvestery, carryally (více níže) nebo MCV (viz. výše). Zvlaštním druhem továrny je starport, který vám umí dodat všechny druhy vozidel. Jenom funguje tak, že za až 6 jednotek naráz, jakékoliv kombinace, zaplatíte plnou cenu předem (s přirážkou, která se mění postupně s časem) a jednotky k vám doletí v transportu za jednu minutu reálného času.
Rychle ještě osvětlím důležitou jednotku carryall. Jak již název vypovídá v angličtině, v překladu nosič všeho, carryall má hlavní funkci převoz harvesterů z pole do rafinérie a zpátky. Mimo to nabírá i jednotky, které se jedou z boje opravit. Jako vzdušná jednotka je také hodně odolný (faktem je i to, že do vzduchu útočí jen dvě věci ve hře). Posledním typem továrny je palác, který je unikátní pro každý rod... Jejda. Já zapomněl zmínit rody. Ehm. Proveďte někdo umělé dýchání z úst do úst Jardovi, neboť od druhého odstavce nejspíše omdlel.
Tady je to trochu zamotané, ale funguje to následovně. Příběhově je v knihách x- frakcí/rodů/guild, to nejznámější se však točí právě ohledně bojů o Arrakis, kde bojují dva rody - Atreidi a Harkoneni. Ve hře přidali ještě fiktivní (fiktivní je vše, ale myslím to z pohledu fiktivního pro svět duny

A teď menší zábavička s barvičkami, protože tohle člověk prostě nevymyslí, i kdyby se snažil. Podle knihy Duna mají atreidi uniformy zelené s černou, jejich emblém je červený jestřáb. Harkoneni mají podle knihy uniformy modré s bílou a v emblému mají modrého gryfa. A teď si zahrajem šarády. Ze všech ostatních her/filmů/komiksů a hlavně i v této hře, najdete atreidy vždy celé v modrém s modrým/stříbrným emblémem jestřába a harkoneni jsou vždy oblečeni v červeném s červeným emblémem berana! Go figure. Z toho mála informací, co jsem dohledal ohledně těch barev, tak od nějaké doby je prý nepsaným standardem ukazovat "padouchy" v červených/černých barvách a "dobráky" v modrých nebo prostě jinačích světlých barvách. Toť k tomu. Ordosové jsou tedy pouze ve hře a jsou vždycky celý v zeleném. Ohledně dobráků a padouchů, i když to samozřejmě není tak úplně černobílé, takto se to nejčastěji prezentuje.
Zpátky ke hře. Všechny tři rody mají 90% všech jednotek stejných. Budovy jsou stejné úplně, tedy typově, vzhledově jsou tam velmi malé nuance odlišností. Z jednotek, které jsou jiné, je hlavní jednotkou tank a tříkolka. Ty podléhají určitému zažitému... zařazení rodů. Harkoneni jsou ve hrách známí silnými jednotkami, ale zato dost pomalými. Ordosové mají přesný opak a Atreidi mají tak nějak zlatý střed. Tanky ordosů tak prostě frčí rychleji, než ostatní tanky, k nepříteli, kde však umřou rychleji než tank kohokoliv jiného. Do toho má mimojiné každý národ dvě vlastní jednotky jenom pro sebe, zmíním všeobecně známý "přebarvovací" tank ordosů, nebo absolutní bestii mezi tanky - Devastátor Harkonenů.
Jednotky a obranné věže následují také určité principy známé ze strategií. Střelné zbraně typu kulomet jsou účinné proti pěším jednotkám, rakety jsou efektivní proti vozidlům a děla jsou super proti budovám. Nejzajímavějším principem hry je dnes již známý neexistující maximální limit jednotek. Avšak tento princip zase hodně drží zpátky neexistující fronta jednotek. To znamená, že jeden druh továrny tvoří vždy jen jednu jednotku a další k výrobě si musíte po jejím dokončení znova nakliknout, nelze to dělat dopředu. Hra má také zabudovaný ekonomický systém prodeje vašich budov a pozastavení trénování jednotek nebo stavění budov, ocitíte-li se v nouzi s penězi a je potřeba někde udělit prioritu. Jednotky se pohybují po čtvercové mřížce, pouze jedna jednotka smí být na jednom čtverci v jeden moment - vyjímkou jsou pěší jednotky, které se umí sami od sebe "seskupit" až do pětičlenné skupinky na jednom čtverci. Na skálách se také objevují místa hodně "členitá", která znemožňují pohyb přes ně všem vozidlům, ale pěší jednotky přes ně mohou přecházet nebo se na nich zastavovat.
Teď už jen rychle zbytek. V kampani se ujmete jednoho z rodů a v relativně totožných misích pro každý z rodů, postupně zabíráte území ostatních rodů. Nic zvláštního. Grafika je hodně pohledná i na dnešní poměry, i když už dnes vidíte hranaté pixely na velkých monitorech. Lze stáhnout speciální verzi hry funkční přímo pro windows 10 a vůbec skoro všechny až po devadesát osmičky. Ve hře si můžete i nastavit její svižnost dle vašeho vkusu (tzn. rychlost, jakou hra jede). Hudba je excelentní. Jedná se o kombinaci rocku, elektro rocku a hard elektra. Některé melodie jsou nezapomenutelné. Zvuky hlášek a jednotek jsou v pohodě, výborné jsou převážně hlasy vašich hlavních stavitelů (které vám namlouvají za váš rod ty standardní hlášky typu - "budova dokončena" nebo "nedostatek energie") a zvuk červa je super... ajaj. Jarda leží znovu na zemi. Já se zmínil o červech až na konci recenze. Tak tohle už možná nevydýchá. Hej, lepší pozdě než vůbec ne?
A co že to vlastně jsou ti červi? Nic. Jenom obří požírači jednotek, hlavně harvesterů, kteří jsou nesmrtelní. Pohodička. Jen tak se plazí schovaní v písku, přitahuje je jakýkoliv symetrický pohyb po dunách a sem tam vás můžou stát dobře rozehranou hru. Jak říkám, pohodička. Knižně mají ve světě Duny také svou roli a jsou takovým nejznámějším symbolem Duny jako takové. //Attention! Wormsign!// Pokud chcete hrát multiplayer nebo i jenom skirmish proti botům, vše je plně nastavitelné - od výběru mapy, barvy a rodu - po startovní sumu peněz, startovní počet jednotek, jak moc velký bude výskyt červů, nebo objevují-li se na mapě bedny obsahující nějaké bonusy (nebo i třeba bomby, které zničí jednotku, která bednu sebrala).
Plusy: svět Duny; těžba a zpracování koření jakožto jediná ekonomika hry; princip stavění budov + jejich napájení; výborný multiplayer s plnou nastavitelností; hudba; kompatibilita; červi; neexistující maximální limit jednotek
Mínusy: neexistující fronta jednotek; pathfinding některých jednotek; cena některých jednotek/budov je neúměrná jejich užitečnosti; s posuvníky, které ovládají sloupce pro budování budov a trénování jednotek, budete ze začátku trochu bojovat; sice lze naskupinkovat jednotky pod čísla, ale nelze se nikterak ihned přesunout na jejich pozici; jednotky se sami od sebe nikdy nepohnou, což může mít za následek ztrátu desítek jednotek, nedáváte-li pozor na dalekostřelnou jednotku nepřítele. Tím pádem také nemá skoro žádný efekt vyslání jednotek jen tak.
Meh: Docela mi tu chybí více zvuků - například pojezdu tanku, harvestru apod. Některé mapy jsou za trest. Vtipné je třeba to, že když si nastavíte na mapě pro dva hráče proti sobě pět botů, tak se po třech narodíte na jednom místě, což ústí v hodně zajímavý souboj hned od začátku. Nejsem ani velkým fanouškem jednotky technika, která má jediný účel a to převzít kontrolu nad budovou soupeře. Boti je vysílají velmi často a stačí na začátku jednou nedávat pozor a máte po celé hře. Inteligence botů není úplně nejhorší. Spíše mě místy příjemně překvapuje. Počítač umí vyslat na pomoc jednotky harvesterům pod ůtokem a zároveň umí sám jen tak vyslat dvě tři jednotky na harvestry ostatních, aby je odehnaly od těžení. Za to bránění jejich vlastní základny je místy krkolomné. Na druhou stranu, pokud bota dostanete do situace, že nemá harvestery a ani nemá jak postavit nové, celkem vtipně prodá všechny svoje zbývající budovy a pošle na vás zbytky pěšího vojska, která mu zbyla (tomu napomáhá fakt, že z prodaných a zničených budov vylezou vždy nějací vojáci).
Klasická verze. Jéé, červíček!
Remasterovaná verze. Elegantně vypadající i nyní.
Já prostě budu trolovat ostatní fanoušky Duny - JÁ JSEM TEAM ORDOS!

Hodnocení hráče dnes: 86/100
Hodnocení hráče tehdy: 92/100
Jo, Duna 2000. Mám ji rád. Díky ní a i Duně 2 mám rád i ten svět a lore. Dá se to hrát i dnes - sám jsem si v posledním měsíci párkrát zahrál. Je to prostě další socha v panteonu herních legend. Po historické stránce tam stojí socha se jménem Dune II. Pro mě tam stojí socha zahalená v hábitu, na kterém má napsáno Dune 2000. A vedle stojí Command & Conquer Red Alert, Generals, Tiberium....