Update po letech:
MineCraft se "přenáší" na nejmenší příspěvky v širším kruhu naší rodiny. Byl jsem pasován do role učitele a zachránce "ztracených" případů. Docela mě děsí, že ve škole se teprve učí číst a správně vyslovovat, ale přijde k MineCraftu a hází anglický slovíčka, který pochytil z videa od jen lehce staršího dítěte. Hmm. Figures. Btw, kvůli tomu, že mu nejde slovo správně vyslovit, je Creeper ("Krýpr") označován jako "Kalýpr".
Protože shinigima mi už odmítala jet na novějších verzích a já notně chtěl jít více s dobou, musel jsem opět přesedlat jinam. A budiž světlo, pokud chcete v dnešní době hrát stále nejnovější MineCraft zdarma, stahujte TLauncher. Vynikající... vždy aktuální a naprosto bezproblémový. Snad jen načítá trochu pomalu.
Když se vrátím k roli "učitele" MineCraftu, byl jsem hodněkrát požádán o restart od nuly. Osobně to nechápu, něboť začátek světa je to nejnudnější v celé hře. Co mi ale přišlo zajímavé je, že z asi 13 restartů jsem viděl třikrát velmi podobnou startovní krajinu = v podstatě měla velmi podobné až skoro stejné "zapamatovatelné prvky" (všímat si jich se hodí, když někdy zapomenete, kterým směrem je domů). Vzhledem že restart bere náhodný seed z několika miliard - tuším - tak mě to překvapilo. Asi si vsadím ve sportce.
Normálně se člověk vždycky s novou verzí těší na to, co najde nového. Teď si představte, kolik toho můžete najít, když jste vždycky byly o 40 verzí pozadu. Nikdy mě nenapadlo, že po těch letech vlezu do MineCraftu, vytvořím nový svět a budu zírat, jak je to všechno krásné. Pár novinek, na které jsem náhodně narazil a hleděl jsem jak ____:
V arktických zónach jsou lední medvědice a medvíďata. Wow, pěkná to stvoření. Akorát... mládě by si s váma rádo hrálo a furt za vámi leze, jenže vaše blízkost k mláděti se velmi nelíbí matce a tak vás většinou po velmi malé chvíli hned atakuje. Neměl jsem to srdce připravit dítě o mámu a tak jsem radši pelášil pryč.
To si takhle vstoupím do první jeskyně v novém světě a hned na mě zírají krápníky. Wow, říkám si, konečně přidali něco smysluplného, co tu mělo být už od začátku. Nejlepší však je, že pokud to u stropu zboříte, tak zbytek spadne strmě dolů a může dokonce zabít nepřátele přímo pod ním. Nice.
Postupně postupuji jeskyní - ta se postupně mění z kamenné na břidlicovou (novinka) čím hlouběji se vydávám. Najednou narazím na část jeskyně, která začíná být pokrytá jakousi černo-zelenou bublinkovou fólií (lepší popis nemám

). Co to je - říkám si a vydávám se to zkusit vykutat. Jenom se přiblížím, slyším v dálce jekoty, jak od duchů z nějakého hollywoodského blockbusteru. Zkoprním a vyčkávám. Nikde nic nevidím, nic jiného neslyším, tak zkouším kopat onu neznámou věc. Nejde vykopat, pouze vám přidá zkušenosti. Hmm, zajímavé - řeknu si, a začínám sbírat celou stěnu jeskyně. Párkrát se pohnu a kvílení je zpátky a tentokrát ze dvou směrů. Nemám nejmenší ponětí, co to je. Napadá mě pouze něco na principu kletby faraóna. Jakmile slyším kvílení potřetí, hned v zápětí slyším, jak se něco dere ze země napovrch. Chvilku jsem si fakt myslel, že jsem trefil svůj tip s mumií. Ono to je ještě horší. Větší zrůdnost jsem ještě neviděl a to nejhorší mě teprve čekalo. Podle všeho je to slepé, ale jde to za vašim pachem a ještě hůře - za hlukem, takže útěk ho jen přivede na vaši stopu. Je to zatraceně rychlé a vydrží to snad navěky a to buším o život vcelku normálním mečem. Tak nic, radši se schovám tak, aby mě nechal být, než přijdu o zbytek životů. Zazdím se, aby na mě nemohl a už si hledám cestu jinudy. Ono... to však střílí přes zeď, pokud se k vám nemůže dostat. A tak jsem pošel v zazděné stěně jeskyně s obavy, že asi nemá cenu se tam vracet pro zbytek předmětů, neboť porazit nejde a potkat znovu bych ho nechtěl. - A nyní přetočíme více jak o půl roku dále. Jmenuje se to Warden. Přilákají to majáky, které "skučí, pokud se kolem nich něco hýbe. Hlídá ztracená města pokrytá touto "fólií". Zabít to jde, ale trvá to ale hooodně dlouho a nejde se schovat = musíte být schopni schytat hodně ran = lektvary.
Nakonec ale to nejhorší.... jakmile ho zabijete, stačí "omylem" aktivovat ječící majáky a znovu vyleze ze země. Skončilo to tak, že jsem se asi týden učil, jak na něj a na majáky vyzrát. Ale bylo to fajn. MineCraft prostě umí vždycky zaujmout - ať už kreativitou, co vám dovoluje, nebo kreativitou, co vám nechce povolit